VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

10 års-firande med Jill Johnson & Kalle Baah

Kulturhuset och Hugo i Finspång firar tvåsiffrigt med konserter med folkkära Jill Johnson och legendariska Kalle Baah på en utomhusscen på Kulturhusets baksida.

Det är 10 år sedan Kulturhuset och Hugo öppnade dörrarna för en nyfiken allmänhet (läs mer på sidan 7.)

Låten som satte fart på karriären
Det måste så klart firas. Festligheterna inleds på fredagen 3 september med att Jill Johnson intar scenen. Jill började att turnera redan som 14-åring. 30 år senare har ett CV med en hel drös album, “Så mycket bättre”, prisade “Jills veranda” och debut som skådespelare gjort henne till en folkkär artist. Men det hade kunnat sluta med att hon istället blev polis.

– Karriären hade stagnerat och jag hade fått hem ansökningshandlningar till Polishögskolan. Då ringde Bobby Ljunggren och spelade upp “Kärleken är”. Jag hade inget att förlora, tackade ja och vann Melodifestivalen som debutant, säger hon.

“Mötet är den stora kicken”
Över en natt blev hon Jill med hela svenska folket, slutade tia i Eurovision Song Contest och karriären tog minst sagt fart.
– TV har en enorm kraft och har stor betydelse för att bli folklig. Jag vill vara en vanlig människa, “the girl next door”, som försöker vara glad, sympatisk och inte ha för bråttom utan stanna och prata med folk. Det är mötet med människor som ger den stora kicken för mig, säger Jill till Fokus Finspång.

Nytt album i höst
Pandemin har inneburit rädsla och oro, men även “en ljuvlig paus” samt utbildning till sommelier med eget vin.
– Jag reflekterar fortfarande mycket över pandemin. Men det är en lyx att åter få vara ute och spela på både små och stora scener runt om i landet igen. Under hösten kommer ett nytt album som rymmer både kärleken till berättelserna och countryn, men också har en ton av svensk folkmusik.

Kalle Baah
På lördagen bjuds det på reggaetoner och baktakt med det legendariska skärblackabandet Kalle Baah som spelat ihop i 42 år. Allt började med att trummisen Janne Karlsson hörde Bob Marleys ”She´s gone” på Radio Luxemburg.

– Låten stack verkligen ut och vi var tre grabbar som gick i samma klass som började att spela tillsammans. Vi tyckte inte att det var så märkvärdigt, men märkte att publiken verkligen gillade oss. På den vägen är det. Vi har fortfarande kul och kompletterar varandra bra, säger sångaren och kompgitarristen Pelle Johansson.

Den ofrivilliga pandemipausen innebär att de inte haft en spelning sedan i slutet av 2019. Men förutom en paus på ett halvår har det fortsatt att repat tillsammans.

– Fast vi dricker mest kaffe och snackar när vi ses! Men nu får verkligen öva på riktigt. Det är alltid trevligt folk och bra arrangemang när vi spelar i Finspång. Vi kommer att bjuda på både lite gammalt och nytt och kanske dyker det upp en gästartist, säger Pelle.

Scroll to top