VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Bergska - ett stycke svensk skolhistoria

Tänk dig att du kommer till skolan. Skolsalen är redan full av barn. Några har lyckats få en sittplats på de hårda träbänkarna utan ryggstöd men många får stå. Kylan utifrån gör att rummet är kallt och därtill är luften dålig.

Det ska dröja flera decennier innan elektricitet blir standard i svenska hem och industrier vilket innebär att skolsalen är mörk. Än så länge har ingen tyckt att det är viktigt att det finns vare sig värme, ventilation eller ordentligt ljus i skolan – bara det finns en utbildad lärare och ett klassrum är det gott nog. Välkommen till skolan vid 1800-talets mitt.

Även själva undervisningen var väldigt annorlunda jämfört med idag. 1842 bestämdes det att alla barn i Sverige skulle få gå i skolan och det skulle gå snabbt. Klasserna blev stora med hundratals barn i olika åldrar. Växelundervisning användes, där klassen delades upp i grupper och de elever som var duktiga fick lära ut till sina klasskamrater. Läraren fungerade mer som en övervakare än en pedagog.

Någon som motsatte sig hur barnens skolmiljö var utformad var läraren Anders Berg. Han ansåg att skolan snarare skulle handla om uppfostran än om att endast lära barnen att upprepa saker. Sådant som vi idag tar för givet – som att dela in klasser baserat på elevernas kunskap och utveckling – var nyheter som Berg tog med sig till flera olika orter i Sverige.

En av de som blev intresserad av Bergs moderna metoder var Carl Ekman, ägare av Finspångs bruk, som bjöd hit den nymodige läraren. I Finspång fick Berg chansen att förverkliga den typen av skola som han själv ansåg vara den bästa för eleverna och resultatet spred sig i Sverige. Vissa kallar hans tid i Finspång för hans viktigaste livsgärning.

Efter denna Anders Berg uppkallades sedan Bergska skolan när den byggdes i mitten av 1960-talet. En skola som med sin ämnes- och åldersindelning faktiskt nog inte är alltför långt ifrån Bergs drömmar.

Niklas Norlin & Ida Rådegård, etnologer

Scroll to top