VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Brett utbud av aktiviteter under vecka 8 för sportlovslediga i Finspångs kommun

Annelie Egelin Tärning, kultursamordnare på Finspång kommun, ser med glädje fram emot Kulturhusets dansverkstad under sportlovet då Javad Nouri kommer att vara en av dansinspiratörerna.

Vecka 8 är det dags för sportlov. I Finspångs kommun kommer det att dukas upp ett smörgåsbord av kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar. Nytt för året är bland annat en öppen dansverkstad i Kulturhuset.

I likhet med tidigare år har sportlovsprogrammet tagits fram i ett samarbete mellan Kulturhuset, Hörnan, Biblioteket och olika föreningar i Finspångs kommun.
– Vi har gjort ett gemensamt sportlovsprogram med syftet att erbjuda något för alla – oberoende av ålder och intressen. Vi har även schemalagt aktiviteterna så att vi i möjligaste mån undviker att liknande aktiviteter pågår samtidigt. I vissa fall leder vi till och med vidare barn och ungdomar från en aktivitet till en annan, berättar Annelie Egelin Tärning, kultursamordnare på Finspång kommun.

Lånar ut utrustning

Nästan alla aktiviteter är gratis att delta i. Många föreningar kommer att låna ut utrustning så att även de som aldrig har prövat på en viss idrott tidigare kan vara med. Detta gäller exempelvis för det skridskodisco som arrangeras av Finspångs kommun och FAIK Bandy på Grosvads bandyplan.

Enkelt att delta

En röd tråd genom hela sportlovs-programmet, är att det ska vara enkelt att delta i alla aktiviteter. Förutom att det inte kostar något att vara med, är utövaren fri att delta på sitt eget sätt – utan att binda sig till något. De som vill kan även komma och bara titta på. En aktivitet som kanske inte ser så enkel ut, är breakdance. Men Javad Nouri, som kommer att vara dansinspiratör på Kulturhusets dansverkstad under sportlovet, hävdar att alla som vill kan vara med och dansa breakdance.
– Tillsammans med två kompisar ska jag hålla en öppen dansverkstad. Vi kommer att dansa breakdance, afrikansk dans och K-pop, alltså dans till koreansk pop. Vi börjar med lätta rörelser och de som känner sig osäkra kan komma och bara titta på. Alla kan hitta sitt eget sätt att dansa och uttrycka sig på, utan att använda ord, menar Javad Nouri.
– Idén med dansinspiratörer har vi fått från Kulturhuset i Stockholm. Det fungerar så att ingen i gruppen är utsedd ledare, utan inspiratörerna är just inspiratörer och alla dansar tillsammans. På sikt planerar vi att utöka antalet inspiratörer inom fler genrer än dans, säger Annelie Egelin Tärning.

Alla kan dansa

Javad Nouri kom till Finspång från Afghanistan under 2015. I början var det tufft att finna sin plats i det nya samhället, men genom dansen har han nu lärt känna många vänner.
– Dansen betyder allt för mig. Trots att jag har haft det tufft är min dröm att fortsätta kämpa och förhoppnings-vis vinna SM i breakdance. Det härliga med dans är att alla kan dansa om de bara vågar pröva på, säger han.
– Vi hoppas att många ungdomar vill komma till oss på Kulturhuset under sportlovet eftersom de ibland ger uttryck för att de inte har något att göra på fritiden. Kom förbi även om ni bara planerar att titta på, uppmanar Annelie Egelin Tärning.

NICLAS SJÖQVIST

Vill du se hela sportlovsprogrammet?
Se programmet på www.finspang.se

Scroll to top