VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Cirkusslottet tillbaka - i dubbel omfattning

Malin Fritiofsson, kommunikatör på Finspångs kommun och lokal producent för Cirkusslottet, och Lars Wassrin, kulturutvecklingschef på Finspångs kommun och konstnärlig ledare för festivalen, hoppas på uppemot 12 000 besökare i Slottsparken och Bruksparken i sommar. Foto: Tony Oldenburg.

10-19 augusti arrangeras nycirkusfestivalen Cirkusslottet i Finspång. Jämfört med fjolårets premiär har antalet festivaldagar nu dubblerats och programmet har utökats. Besökarna kan i år se fram emot olika pröva-på-aktiviteter och cirkusföreställningar med den yppersta världseliten.

Som arrangör för Cirkusslottet står projektet Nycirkus öst som startats av Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners för 2018 års festival är Siemens och NCC.

Uppemot 12 000 besökare

Även i år kommer Cirkusslottet arrangeras i Slottsparken och Bruksparken.
Ifjol besöktes festivalen av cirka 6 000 personer. Lars Wassrin, som är kulturutvecklingschef på Finspångs kommun och konstnärlig ledare för Cirkusslottet Finspång, tror att den siffran kan komma att dubbleras till årets festival.
– Förra året blev en riktig succé. Många Finspångsbor gick på festivalen och vi hade även besök från andra delar av landet, bland annat av Stockholms Kulturförvaltning. Till i år har vi dubblerat antalet dagar, sänkt biljettpriserna och tidigarelagt festivalen så att den pågår under sommarlovet. Vi hoppas och tror att det genererar betydligt fler besökare, säger han.

Jonglering, lådbilsrally och cirkusverkstad

Skillnaden på traditionell cirkus och nycirkus ligger främst i att föreställningarna framförs utan några djur eller någon cirkusdirektör. Nycirkus syftar till att förmedla en sammanhållen berättelse och innehåller de typiska cirkusdisciplinerna som akrobatik, jonglering, lindans och trapets.
– Nycirkus är en fascinerande konstform som lockar fram barnet inom betraktaren. Att se alla fängslande konststycken väcker ofta en lust att anta utmaningar. Vi kommer därför att erbjuda olika aktiviteter som exempelvis en Cirkusverkstad för barn från 4 till 8 år, en jongleringsverkstad på temat ”Lär dig jonglera på en timme” samt Barnens byggskola där representanter från NCC tillsammans med barn bygger fågelholkar, lådbilar med mera och avslutar byggskolan med ett lådbilsrally, berättar Lars Wassrin.

Yppersta världseliten

Många av artisterna som kommer till Cirkusslottet turnerar över hela världen och har sin hemvist i bland annat Brasilien, Finland och Frankrike.
– Festivalen är en jättefin möjlighet att sätta Finspång på kartan och erbjuda något unikt för kommuninvånarna, berättar Malin Fritiofsson, kommunikatör på Finspångs kommun och lokal producent för Cirkusslottet.
Det finska kompaniet Sisus Sirkus finskspråkiga föreställning finansieras delvis av finskt förvaltningsområde.

INVOLVERAR FÖRETAG PÅ ORTEN

I år kommer företagarna i Finspång att involveras i ännu större omfattning under Cirkusslottet Finspång.
– I samband med föreställningen Hairy Tales kommer exempelvis Dellemyr att finnas på plats med sina ”hårmonster” och frisörsalongen Kocy & Co gör knasiga frisyrer på de som önskar. Kulturhusets personal är också engagerade liksom massor av volontärer. Artisterna kommer även att erbjuda workshops och seminarier för besökarna, säger Malin Fritiofsson.

NICLAS SJÖQVIST

Läs mer om Cirkusslottet
För program och biljettpriser, besök www.cirkusslottet.se eller se broschyren Cirkusslottet som även finns att hämta digitalt på hemsidan.

Scroll to top