VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

De får Micke Holmströms minnesstipendium

Anna Hellerstedt och Astrid Joelsson belönas med årets stipendium ur Micke Holmströms minnesfond på 5 000 kronor vardera. Överraskande, väldigt roligt och lite overkligt, är deras spontana reaktioner.

Båda stipendiaterna har hjärtat i flera olika verksamheter. Astrid är en konstnärlig mångsysslare och ägnar sig bland annat åt teater, film och spoken word-poesi.

– Jag har alltid haft ett väldigt stort behov av att uttrycka mig, det är som att andas. Det finns en läkande kraft i konst och kulturutövande, som kan förvandla människors liv, säger hon. Anna är lärare på Bergska gymnasiet och känd för sitt starka engagemang mot rasism och främlingsfientlighet. I många år har hon arrangerat toleransresor för skolungdomar till före detta koncentrationsläger. För stipendiepengarna vill hon göra det möjligt för en tonåring att resa till Auschwitz tillsammans med en far- eller morförälder.

– Det förebyggande arbetet med barn och ungdomar är det allra viktigaste, säger Anna. På gymnasiet skrev och regisserade Astrid pjäsen ”Svavel” som examensarbete. De senaste två åren har hon tävlat med sina dikter i poetry slam-SM, och kom på en hedrande åttonde plats 2018. Hon drömmer om att kombinera sitt kulturintresse med möten med människor. Genom sitt arbete som volontär i Svenska kyrkan i Linköping träffar hon både ungdomar och vuxna.

– Mitt favoritprojekt är nog Nystart där människor arbetstränar. Det är givande med många fina samtal. Både Anna och Astrid kände Micke Holmström, och beskriver honom som en väldigt varm och enkel man, som respekterade alla och alltid tog sig tid för andra människor.

– Han var en stor inspiratör och förebild på många sätt. Det känns väldigt speciellt att få det här priset nu, säger Anna.

Michael Nystås

Scroll to top