VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Den 25 mars - våfflor, troll och jungfru Maria

Den 25 mars har länge haft en stor betydelse i Sverige. I den kristna traditionen anses detta vara dagen då Jungfru Maria fick beskedet om att hon skulle föda Guds son. Därför anges dagen som Maria bebådelsedag, 9 månader före juldagen och Jesufödelse. Men många känner även denna dag som ”Våffeldagen”.

De har väl ändå inte med varandra att göra? Jo, de har faktiskt det! Maria bebådelsedag var länge en röd dag i vår almanacka, ända fram till 1953 faktiskt, då den röda dagen istället flyttades till förmån för allhelgonahelgen. Som nämndes innan är detta en viktig dag i kristen tradition men i det gamla bondesamhället fick dagen även symbolisera vårens inträde i stora delar av landet. Det var nu vårbruket skulle starta igång och den på många platser mycket arbetskrävande perioden av året. Under denna tid var dagar som utgjorde ”brytpunkter” i kalendern ofta förknippade med tro och skrock.

På vissa platser skulle man denna dag slänga hyvelspån på gårdstaket, detta skulle göra att hönsen värpte många ägg under sommaren. Eller när kvällen kom och man skulle ta av sig kläderna då skulle detta göras liggandes. Detta skulle då vara ett effektivt skydd mot trollen. På andra platser lät man inte barnen gå ut, denna dag kunde man då riskera att tranan skulle komma och ta dem. Men var kommer våfflorna in i bilden?

Den 25 mars kallades länge i folkmun för ”Vårfru-dagen”, som hänvisar till vår ”fru”, Jungfru Maria som kommer med våren och ljuset. Men på flera platser i landet gjorde dialekten att många nog tyckte att vårfru lät som ordet för våffla vilket gjort att många ända sedan 1800-talet ätit just våfflor på denna dag. Det är faktiskt inget dåligt sätt att fira in våren på!

NIKLAS NORLIN & IDA RÅDEGÅRD, ETNOLOGER

Scroll to top