VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Ett oväntat möte

Skylab var en amerikansk forsknings-satellit, som sommaren 1979 hade tjänat ut. Hela världen väntade att den skulle störta ner i atmosfären och brinna upp. Alla undrade var och när.

En dag i juli var jag i Stockholm och skulle ta ett sent eftermiddagståg till Norrköping och buss hem till Finspång. Jag köpte mig en kvällstidning och sökte upp min plats. Det var lite folk på tåget och jag hoppades att bli ensam i kupén. Efter ett jobbigt möte ville jag läsa tidningen, gå igenom mina anteckningar och koppla av.

Men så öppnades kupédörren och ett äldre ameri-kanskt par med mycket bagage kom in. När de hälsat och stuvat sitt bagage frågade de om jag visste något om Skylab. Jag tog fram tidningen visade dem bilder och rubriker och talade om att den dagen innan störtat i Indiska Oceanen utanför Perth i Australien. ”Perth”, sa damen, ”Det är dit vi ska”.

De berättade att de var pensionärer från ett universitet i Kalifornien och nu var ute på sitt livs sista långresa. De hade varit i England, Norge och norra Sverige. Via Köpenhamn skulle de nu till Celle i Västtyskland, ner i Europa och sedan till Australien till en
dotter som odlade avokado i Perth.

”Celle”, sade jag, ”skall ni besöka Moeck?”

De tittade förvånat på mig.

”Känner du till Moeck?” Moeck är ett musikförlag. De ger ut musiklitteratur och tillverkar blockflöjter från enkla för skolbruk till högklassiga konsertinstrument. De arrangerar också seminarier för musikstuderande från hela världen. ”Mycket väl.” sade jag, ” Jag har ett par barockflöjter som de tillverkat, en sopran och en alt och jag har i flera år abonnerat på deras publikation ”Zeitschrift für Spielmusik”.

Det visade sig att de var musikforskare och musik-pedagoger. I många år hade de önskat att besöka Moeck i studiesyfte och för att köpa flöjter. Vi fördjupade oss sedan i vårt gemensamma intresse, barockmusik. Tidningen förblev oläst. Jag hade gärna följt med dem till Celle.

Världen är bra liten.

Scroll to top