VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

FAIK Bandy firar 100 år

I ett sekel har det spelats bandy i Finspång. Det firar FAIK Bandy närmast med ett skridskodisco på Luciadagen.

Det var en vinterdag 1919 som spelare från Finspång och Skärblacka lånade ihop ett gäng skridskor för att spela den allra första bandymatchen i Finspång. Matchen på Skutens is slutade med en Finspångsseger med 7-1. Det blev startskottet på bandyns framfart i Finspång. Sedan dess har många matcher och olika föreningskonstellationer lett fram till det som idag är FAIK Bandy. Fokus Finspång träffar klubbens ordförande Jesper Forsberg och Johan Petersson, marknadsföringsansvarig och vice ordförande.

– Självklart ska vi fira att bandyn i Finspång fyller 100 år. Det gör vi med en tvåstegsraket. Närmast firar vi med ett skridskodisco på Luciadagen fredagen 13 december klockan 18.00-20.00. Det blir ett disco med lite extra festligheter, kiosk och kanske någon överraskning. Planeringen för kvällen är i full gång. Del 2 i vårt firande blir i samband med en seriematch i februari 2020, då vi kommer att bjuda in gamla och nya spelare, ledare och funktionärer för ett event med god mat och trevligheter, säger Jesper Forsberg.

– Det är tredje året vi kör Skridskotisdag för barn- och ungdomar. Omkring 300-350 barn dyker upp varje gång. Förutom att ta vårt ansvar att få unga finspångare att röra på sig och erbjuda skridskoåkning, så vill vi självklart också slå ett slag för vintersporter. Vi kan också se att skridskotisdagarna har gett ringar på vattnet för ett ökat antal deltagare på bandy- och hockeyskola, säger Johan Petersson och Jesper flikar in att klubben också känner en stor tacksamhet till alla samarbetspartners som gör vår satsning på kärnverksamheten och Skridskotisdag möjlig.

Familjär klubb med stort hjärta

Både Jesper och Johan har bakgrund som bandyspelare i klubben. De beskriver arbetet i styrelsen och känslan i klubben som familjär, med stort hjärta och ett brinnande engagemang. – Jag är stolt att vara ordförande för en förening med så många bra och fina människor som vill bevara bandyn i Finspång och jobba för att utveckla vår förening, säger Jesper. Utmaningar för framtiden är att lösa problemet med en isyta som idag inte håller måttet och det faktum som råder med ett varmare klimat, som är ett problem för hela bandysporten i Sverige. – Ett drömscenarium skulle vara en så kallad airdome som skulle ge ett tak över vår bandyplan och kunna utöka så vi skulle kunna erbjuda istid i upp till fem månader. Då skulle vi kunna säkra en satsning på en utökad ungdomsverksamhet och samtidigt locka till oss seniorspelare på elitnivå, säger Johan. Mer information: www.svenskalag.se/faik-bandy

Flera vinster med Skridskotisdag

Som alla föreningar har FAIK Bandy tagit sig igenom både upp- och nedgångar. Jesper nämner glansdagarna på 1960- och 1970-talet samt kvalmatchen till Elitserien mot Katrineholm 2007, som tyvärr slutade med förlust. Matchen innebar slutet på en längre framgångsrik satsning och blev starten för några år med motgångar, tunn ungdomsverksamhet och dålig ekonomi. Både Jesper och Johan är glada att kurvan nu har vänt, med en drastisk ökning av ungdomsspelare från 15 till omkring 100 spelare och med Skridskotisdag och bandyskola som framgångsrika och uppmärksammade satsningar.

Filip Ewertsson

Scroll to top