VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Fästingsäsongen är snart här

Vårdcentrum Finspång informerar om det du behöver veta för fästingsäsongen.

– Långbyxor och långärmat ger ett visst skydd mot fästingbett. Att söka noggrant efter fästingar på kroppen efter en dag i naturen minskar också risken för bett. Har man väl fått ett fästingbett ska fästingen plockas bort från kroppen så fort som möjligt. Använd en pincett eller en fästingborttagare som finns att köpa på apotek, säger vaccinationssköterska Anneli Kans-Thalinsson på Vårdcentrum Finspång.

Ett fästingbett ger oftast en liten rodnad och svullnad som kan sitta i några dagar efter att fästingen har tagits bort. I de flesta fall stannar symptomen där. Men det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. De vanligaste i Sverige är borrelia och TBE.

– Borrelia orsakas av en bakterie. Symptomen är att rodnaden kan återkomma och breda ut sig efter några veckor. Man kan också känna sig trött, få huvudvärk, lätt feber och ledbesvär. I dessa fall bör man uppsöka vårdcentralen för att få antibiotika, säger Anneli. TBE orsakas av ett virus. Det finns inget botemedel, men däremot kan man vaccinera sig. Symptomen är huvudvärk, muskelsmärtor, trötthet och feber. Symptom som kan tillkomma är även yrsel, ljuskänslighet, kraftig allmänpåverkan och i vissa fall även talrubbningar, rörelsepåverkan samt koncentrations- och minnesstörningar.

FÄSTINGSÄSONGEN
Boka vaccinationstid via Vårdcentralen Finspångs e-tjänster på 1177.se. Där väljer du: 1. Boka tid direkt och när du loggat in TBE-vaccination eller Resevaccination.

FÖR MER INFORMATION OM VACCINATION GÅ IN PÅ
www.1177.se/Ostergotland/behandling--hjalpmedel/vaccinationer/vaccination-mot-tbe/

Scroll to top