VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Fjärrvärmepump gör comeback hos Siemens Energy

Siemens Energy är det globala företaget som utvecklar innovativa energilösningar. Ett område som fått en nystart är värmepumpar – en viktig del för hållbar energiförsörjning. I mars levererades den första värmepumpen på 30 år från verkstaden i Finspång.

Värmepumpar används som de flesta vet för att producera värme på ett effektivt vis genom att nyttja värmeenergi från omgivningen. I detta fall pratar vi om stora värmepumpar för till exempel fjärrvärme i städer, och som använder överskottsvärme från en serverhall eller renat avloppsvatten.

– Den gröna omställningen driver utvecklingen framåt och Siemens Energy vill vara ledande. Därför har vi satsat på att nystarta försäljningen av vår värmepump i Finspång och ta ännu ett kliv in i en klimatneutral värld, berättar Henrik Örn, chef för värmepumpsverksamheten i Finspång.

För cirka tre och ett halvt år sedan drogs projektet i gång av ett fåtal anställda som letade fram ritningarna ur arkiven och började skissa på en nylansering.

– Vi var en mindre grupp från början men avdelningen har växt snabbt och nu har vi ett 40-tal medarbetare. Vi har mycket kompetent personal inom företaget och många som ställer upp för att vi ska kunna tillverka ytterligare en produkt i Finspång. Tack vare våra specialister har vi tillsammans skapat en värmepump som är anpassad efter dagens behov.

På 1980-talet producerades ett 50-tal värmepumpar i Finspång som såldes till olika kunder i Sverige och Danmark. Idag är 40 av dessa fortfarande i bruk. Intresset för gröna värmepumpar och klimatanläggningar har ökat, inte minst för att klara de klimatmål som satts upp av EU och FN.

– Vi har en väldigt bra kompressor och satsar på den igen. Hälften av Europas energiförbrukning går till värme och en stor del går till just fjärrvärme. Där är våra fjärrvärmepumpar ett bra alternativ för grön el. Nyligen skickades den första pumpen till ett kraftverk i Mannheim i Tyskland, och det här är deras start på den gröna omställningen Med hjälp av värmepumpen kommer de nyttja värme från floden Rhen och sedan drivs kompressorn av 100 procent grön el, förklarar Henrik som själv var på plats tillsammans med en nöjd kund när pumpen anlände till sitt nya hem.

Henrik berättar att efterfrågan på marknaden är stor.

– Vi har kommit långt på relativt kort tid, och vårt fantastiska team fortsätter att bygga för framtiden. Dessutom rekryterar vi för fullt. Det känns bra att veta vi kommer kunna bistå produktionen av värme och kyla på ett framtidssäkert sätt.

Siemens Energy i Finspång är inne i en expansiv fas.

Se alla lediga jobb på: jobs.siemens-energy.com

Scroll to top