VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

FRÅN PR-JIPPO TILL NATIONELL HELGDAG

Nationaldagen den 6 juni tillhör en av våra senast tillkomna högtider. Nationaldagen instiftades 1983 och är sedan 2005 en helgdag i vår almanacka.

GÄSTSKRIBENT Nationaldagen har på sätt och vis firats på ett liknande sätt redan tidigare detta datum men då i form av ”Svenska flaggans dag”. Svenska flaggans dag började firas 1893 och instiftades av en man vid namn Arthur Hazelius. Under 1800-talet hade industrialiseringen medfört att samhället i mångt och mycket förändrats, många flyttade in till städerna för att ta arbete inom industrin.

Detta medförde att gårdar, verktyg och gamla traditioner övergavs och började falla i glömska till förmån för det nya moderna samhället. Hazelius drevs av att försöka samla in och bevara så mycket som möjligt av det gamla ”bondesamhället” innan det skulle gå helt förlorat. Folkdräkter, verktyg, berättelser och hela hus började samlas in. Detta använde Hazelius sedan bland annat för att skapa ett av världens första friluftsmuseer.

Museet skulle vara ett slags Sverige i miniatyr placerat mitt i Stockholm, där landskapen skulle vara representerade med karaktäristiska gårdar och bebyggelse.

Friluftsmuseet placerades på berget där kung Karl XVI Johan tidigare byggt en försvarsskans till sin son (blivande Oscar I) att leka i, museet döptes därför till Skansen. För att locka fler besökare till friluftsmuseet, bestämde Arthur Hazelius 1893 att den 6 juni varje år skulle den svenska flaggan hyllas och detta skulle alltså göras med ett firande på Skansen.

Tanken var även att fler skulle lära känna den svenska flaggan då den tidigare mest använts inom marinen. Exempelvis hissades den för första gången på Stockholms slott först år 1873. Hazelius tyckte att den 6 juni passade bra för firandet då detta var datumet för Gustav Vasas kröning 1523, då Sverige brutit Kalmarunionen och blivit fria från Danmark. Det var även datumet för instiftandet av den dåvarande grundlagen från år 1809.

År 1916 instiftades Svenska flaggans dag nationellt. Traditionen av firandet på Skansen har sedan dess pågått och är idag ett tv-sänt firande där svenska flaggan delas ut till föreningar och personer som fått svenskt medborgarskap särskilt välkomnas under ceremoniella former.

NIKLAS NORLIN & IDA RÅDEGÅRD, ETNOLOGER

Scroll to top