VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Godmanskap – ett sätt att hjälpa medmänniskor i Finspångs kommun

Gode männen Anders Nilsson och Anneli Telleskog (mitten) anser att det viktigaste inom godmanskap är att bygga upp ett förtroende för huvudmannen och alltid sätta dennes önskemål i fokus. Här ses de i samspråk med Camilla Brandt, handläggare på Överförmyndaren i Finspångs kommun.

Godmanskap är ett ideellt uppdrag som utgör en viktig del i ett jämlikt samhälle, där alla ska ha samma rättigheter oavsett förmåga. Exempel på uppgifter som gode män utför åt sina huvudmän är att betala räkningar och se om ekonomin samt se till att huvudmännen får den vård, de bidrag och den fritid som de har rätt till.

När en person är oförmögen att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv kan en god man vara nyckeln till en fungerande vardag. Att vara god man innebär att med huvudmannens samtycke utföra olika uppgifter för dennes räkning. Vi har träffat två gode män i Finspångs kommun.

Ger en hjälpande hand

Anders Nilsson och Annelie Telleskog är gode män i Finspångs kommun sedan 35 respektive 30 år tillbaka. Numera är Anders pensionerad lärare medan Annelie är god man utöver sitt heltidsarbete som arbetsförman på Finspångs kommun.
– Det var när jag arbetade på ett behandlingshem som jag fick frågan om godmanskap från en av brukarnas anhöriga. Sedan dess har jag fortsatt med godmanskap eftersom jag har trivts väldigt bra, berättar Annelie
Telleskog.
– Jag fick en förfrågan att vara god man åt en äldre ensam farbror. Han behövde någon som kunde sköta om hans ekonomi och föra dialog med olika myndigheter. Under årens lopp har jag varit god man åt både unga och gamla människor och nu på sistone åt flera ensamkommande, berättar Anders Nilsson.

Ärofyllt och givande

Trots att godmanskap är ett ideellt uppdrag där endast ett mindre arvode utgår, menar både Anders och Annelie att det ger väldigt mycket tillbaka.
– Jag tycker om att arbeta med människor och mitt godmanskap har givit många intressanta kontakter med såväl unga som gamla. Att exempelvis få lyssna till när en äldre människa berättar om sin uppväxt kan vara både intressant och givande. Vetskapen om att man gör en god gärning är också värdefull, säger Anders Nilsson.
– Det är ett hedersamt uppdrag att kunna hjälpa andra människor. Allra roligast är då man ser en rejäl förbättring. Jag har varit med om huvudmän som har gått igenom en skuldsanering och sedan kunnat spara ihop till en efterlängtad utlandssemester. Det är riktigt häftigt att få vara med och bidra till sådana vändningar, säger Annelie Telleskog.

Behov av gode män

Inom Finspångs kommun finns det alltid människor som skulle behöva stöd från en god man.
– I vår kommun har vi både unga och gamla som av olika anledningar behöver hjälp för att få vardagen att fungera. Den gemensamma nämnaren är att dessa personer allt som oftast är ensamma och saknar ett socialt nät omkring sig. För att bli god man behöver man vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig. Vi har alltid ett personligt möte med de som vill bli god man för att kunna bedöma om de är lämpliga för uppdraget. När man har fått sitt första uppdrag finns vi handläggare till för stöd och kontinuerlig utbildning, berättar Camilla Brandt, handläggare på Överförmyndaren i Finspångs kommun.

NICLAS SJÖQVIST

 

Vill du bli god man? Fyll i din intresseanmälan på www.finspang.se.

För mer information om godmanskap är du varmt välkommen att kontakta:
Susanne Nylander 0122-852 30, susanne.nylander@finspang.se, Camilla Brandt på 0122-851 02, camilla.brandt@finspang.se.

Scroll to top