VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Grön och social hållbarhet med Torpet

Torpets verksamhet med återbruk gynnar både miljön och slår ett slag för social hållbarhet.

– Det är fantastiskt att se hur våra deltagare bli mer rakryggade och kan ta steget vidare från oss till en längre praktik eller anställning, säger Emilia Karlsson.

Om du svänger höger direkt efter Transportenheten på Skäggebyvägen kommer du in på den lilla grusväg som leder upp till ett 1800-talstorp. Där bedrivs sedan tre år tillbaka verksamheten Torpet ARE som är en del av Arbetsrehabiliteringsenheten (ARE) tillhörande AME.

Små framsteg i sin takt
Torpets målgrupp är vuxna mellan 18 och 65 år som av olika skäl varit borta länge från arbetsmarknaden eller aldrig varit en del av den. Deltagarna går under försörjningsstöd med blandad problematik, som exempel psykisk ohälsa, funktionsnedsättning, missbruk eller kriminalitet.

– Hos oss får man vara sig själv och arbetsträna i sin egen takt ett par timmar om dagen, säger koordinator Emilia. Tillsammans med kollegan Lisa Olsson guidar de även deltagarna genom att följa med dem för att till exempelvis få samtalsstöd, vård, hitta externa praktikplatser och motivera till studera vid vuxenutbildning.

”Känns bra i hjärtat”
Exempel på Torpets projekt är bland annat återkommande odlings projekt i egenbyggda odlingslådor och växthus, vars grönsaker sedan säljs till andra kommunala verksamheter. Här byggs även träleksaker och den egna lekparken utvecklas kontinuerligt. Dagen till ära besöks den av barn från Lekeberga Förskola, som också varit med och sått grönsaker på Torpet. Återbruk är ett ledord som är återkommande under intervjun.

– Just nu håller vi på att bygga en grävlåda och bur till våra egna kaniner. Tack vare en nystartad återbrukssponsring från XL-BYGG får vi material som de av olika skäl inte kan sälja, säger Emilia.

Erik Lundström är platschef på XL-BYGG i Finspång och är mycket imponerad över Torpets behjärtansvärda och kreativa verksamhet.

– Det känns riktigt bra att de varor som vi inte kan sälja kommer till nytta. Det känns bra i hjärtat att kunna stötta Torpets viktiga arbete som verkligen också handlar om social hållbarhet, säger Erik, som idag har med sig en färgburk och lite virke som annars skulle ha slängts.

Många härliga exempel
Mötet med människorna och deltagarnas små och stora steg mot ett bättre liv är oslagbart det bästa med Emilias arbete.

– Det finns många härliga exempel. Som kvinnan som glatt ropar efter mig i den butik som hon numera jobbar i eller den där killen som varit hemma i tio år och inte klarade skolan som idag arbetar som lastbilschaufför, säger Emilia med ett leende.

Scroll to top