VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Hallå där Anna Bergendahl

Idol som 16-åring. Mellovinnare som 18-åring. Flertalet radiohits. Och snart färdigutbildad läkare. Lördag 23 oktober kommer Anna Bergendahl till Kulturhuset i Finspång.

2008 klev 16-åriga Anna Bergendahl upp på TV4:s idolscen. Det visade det sig rätt snart att hon hade något som både juryn och TV-tittarna gillade och hon slutade femma i tävlingen.

– Det var enormt kul att kastas in i live-TV varje fredag. Det var en otrolig upplevelse att över en natt få egna fans och sponsrade kläder och smink. Men det var också väldigt tufft att ta kritik i direktsändning. Hade jag gjort om det så hade jag nog väntat tills jag var några år äldre. Jag är ändå tacksam över allt det gav, säger Anna.

Eurovision och Mello
Trots de blandade känslorna att tävla i musik valde hon att två år senare ställa upp i Melodifestivalen. Svenska folket tog ”This is my life” till sina hjärtan och Anna fick representera Sverige i Eurovision Song Contest i Oslo 2010. Men där tog det stopp rejält. För första gången någonsin tog sig inte Sverige vidare från semi till final.

– Jag var stolt och trodde mycket på låten. Det var väldigt jobbigt att inte gå till final. Som tur var kom jag ur de jobbiga känslorna tack vare min första sverigeturné.

Det var den bästa sommaren i mitt liv. Faktum är att jag trots motgången i Eurovision ändå fick en del europeiska fans som genererat spelningar i London och Madrid.

”Jag kan inte välja”
Sedan dess har Anna deltagit ytterligare två gånger i Mello, med höga placeringar och topplaceringar i radiotopplistor. Hon ser tillbaka på faktumet att delta i Mellofinalen i ett fullsatt Friends Arena 2020 ena dagen till en total nedstängning av nöjesindustrin andra dagen på grund av pandemin.

– Det var ju så klart tråkigt, men samtidigt nödvändigt. Jag har passat på att ägna mig mer åt mina läkarstudier som jag varvat min artistkarriär med. Första terminerna var det tufft att hinna med både konserter och låtskrivande med att plugga in enorma mängder text om kemi och molekylär biologi, skrattar Anna.

På frågan om vilken karriär hon ska välja framöver kommer svaret blixtsnabbt.

– Jag kan inte välja. Jag har bara ett år kvar tills jag läst färdigt. Jag har tänkt att kombinera mitt liv som artist med att vara läkare på deltid.

Scroll to top