VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

HEJA Finspång är tillbaka – inbjuder barn i åldrarna 10 till 13 år till kostnadsfri löparskola

Startklara. HEJA Finspångs initiativtagare Kirsi Aronsson och Michael Muslijevic Fogelström är redo att dra igång löparskolan vecka 6. Alla barn i åldrarna 10 – 13 år är välkomna att delta.

HEJA Finspång är en kostnadsfri och lärarledd löparskola för barn som bor i Finspångs kommun och är i åldrarna 10 till 13 år. Löparskolan väntas bidra till ökad jämlikhet genom att fånga upp barn som inte har någon naturlig koppling till föreningslivet.

HEJA Finspång är ett samarbete mellan Göteborgsvarvet, Finspångs kommun, Finspångs SOK och FAIK Friidrott.

Delaktighet, glädje och gemenskap

HEJA Finspång startades under 2017 och precis som ifjol kommer årets löparskola arrangera träningar två gånger i veckan under hela våren. Tanken är att HEJA Finspång ska vara en social mötesplats där deltagarna kan känna jämlikhet, delaktighet, glädje och gemenskap.
– Vi vill nå barn som inte redan är aktiva inom föreningslivet. Förhoppningsvis kan löparskolan skapa nya vänskapsband, förbättra deltagarnas hälsa samt skapa möjligheter att göra en positiv livsstilsförändring. Om antalet deltagare från olika bostadsområden i centrala Finspång blir tillräckligt stort, kommer vi även att ordna en HEJA Finspång-buss som skjutsar och hämtar barnen, berättar Michael Muslijevic Fogelström, integrationsstrateg på Finspångs kommun.

 

Unikt för Östergötland

Ifjol lockade HEJA Finspång ett 50-tal barn varav 40 åkte med till avslutningen i Göteborg där de tillsammans sprang Lilla Varvet. Finspångs kommuns fritidsutvecklare Kirsi Aronsson är tillsammans med Michael Muslijevic Fogelström initiativtagare till löparskolan. Kirsi Aronsson menar att Finspångs kommun går i bräschen i Östergötland när det gäller denna typ av socialt arbete för barn.
– Löparskolan är kostnadsfri och barnen lär sig etik och moral, lagkänsla samt att vara schyssta mot varandra. Initiativet kommer ursprungligen från Göteborgsvarvet och vi är den första kommunen i landet som har tagit konceptet vidare utanför Göteborg kommuns gränser. HEJA Finspång har uppmärksammats på Sveriges Kommuner och Landstings hemsida som ett exempel på lyckosamt integrationsarbete, förklarar hon.

Vill skapa positiva förebilder

En viktig del av HEJA Finspång är att skapa positiva förebilder. En polis och en ambulansförare är därför kopplade till löparskolan och deltar i träningen. Projektledaren för Göteborgsvarvet gästar även Finspång för att utbilda unga ledare inom löparskolan.
– Det finns stora vinster med att barnen omges av trygga vuxna personer som kan vara vägvisare in i fram-tiden. Att barnen får en positiv bild av polis och räddningstjänst är särskilt viktigt, inte minst eftersom det kommer att finnas ett stort rekryteringsbehov inom dessa yrken framöver, säger Michael Muslijevic Fogelström.

NICLAS SJÖQVIST

Så fungerar löparskolan
Under våren 2018 arrangerar HEJA Finspång löpträningar på måndagar och onsdagar kl. 16.30 – 17.30 i Pelarsalen på Arena Grosvad. Barnen väljer själva om de vill träna sprint- eller distanslöpning – eller kanske både och.

Löparskolan pågår mellan vecka 6 och vecka 20 med avslutning i Göteborg 20 maj där de barn som vill får springa Lilla Varvet. På finspang.se/Kultur-och-fritid kan du läsa mer om löparskolan och hitta anmälningsformulär. Vid frågor kan du kontakta: kirsi.aronsson@finspang.se eller michael.muslijevic-fogelstrom@finspang.se.

Scroll to top