VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Hittade kontrakt efter 95 år

Ibland är det spännande att leva i ett hus där tidigare generationer i samma familj bott. Där kan finnas gömmor som inte städats bort..

För en tid sedan hittade jag en skokartong med lite papper som förmod­ligen plockades ur min farfars skrivbord när han avled 1954. Jag trodde att det var gamla papper utan värde, men så hittade jag ett köpekontrakt. Ett handskrivet dokument som på gammaldags vis kopierats med karbon.

Min farfar Oskar Ohlson, Ösby, Dofverstorp köpte år 1924 en ny personautomobil av märket Ford Touring (T­Ford). Affären gjordes på Automobil.A. Bol i Söderköping. Den 3 april 1924. Bilen var utrustad med elektrisk start, 4 belysning, autobanfälgar på alla hjulen, pump, domkraft och verktyger.

Farfar hade även satsat på extrautrustning, en styck reservring, och ett flak för kombinering. Priset för hela kalaset var 2200 kr.

Det berättas att farfar åkte iväg till Söderköping, troligen skjutsad med häst och vagn av en dräng till Dofverstorp och vidare med tåg till Norrköping för att byta till Söderköpingståget. Några dagar senare, den 30 april 1924 kom han hem med bil och. körkort utfärdat samma dag som bilen hämtades ut.

Man kan tänka sig att folk rätade på ryggarna bakom sina hästar när de såg en splitter ny automobil med fälgar på alla fyra hjulen komma susande genom landskapet. Väl hemma möttes Oskar av sin 86 årige svärfars kommentar. ”Vilken klumpig vagn du köpt. Hur ska du få in den själv när du varit borta sent på kvällen?” Svärfar anade inte att det var en automobil med egen motor han såg.

Scroll to top