VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

HOPP OM ATT ÅTER VANDRA PÅ EL CAMINO

Sommaren 2018 gjorde vi med ett par vänner en vandring på pilgrimsleden El Camino som börjar vid franska Pyrenéerna och sträcker sig genom norra Spanien till Santiago de Compostela. Vi gick de sista 12 milen på leden fram till målet.

Det var en fantastisk vandring genom ett vackert och böljande jordbrukslandskap. Vi kände att denna vandring vill vi göra om, och kanske någon gång göra som en del av våra medvandrare gå hela leden på 835 km i ett svep. Typen av turism med lätt ryggsäck och enkla boenden utmed vägen var något som passade oss.

Det gällde nu att hålla igång med vandring för att vara beredd för nästa utmaning. Förra våren testade jag att träna på ett gym. En av träningsmaskinerna var benpress där jag tränade mina benmuskler. Kanske ökade jag belastningen för mycket då jag efter ett tag började känna av smärta och trötthet ifrån min vänstra höftled. Jag utmanade mig själv och försökte hålla igång men det blev inte bättre.

Till slut ringde jag vårdcentralen och fick en tid hos sjukgymnastiken för genomgång. Sjukgymnasten mätte rörlighet i leden och konstaterade att jag led av höftledsartros. Som artrospatient blev jag erbjuden att delta i artrosskola samt träning för att styrka muskulaturen runt leden så effekterna av artrosen minskade.

Vid artrosskolan fick vi lära oss att artros är vår vanligaste folksjukdom och att artrosen kan drabba alla leder i kroppen som innehåller ledbrosk. Enkelt uttryckt så innebär artrosen att brosket i leden bryts ned snabbare än det byggs upp och detta i sin tur innebär en ökad friktion i leden vilket kan leda till smärta och trötthet.

Lösningen på problemet är inte att bli inaktiv. Om livet är sunt och om träning och kost är rätt kan man ofta leva ett bra liv trots artros. Jag vill inte släppa utmaningen att om några år vandra ytterligare en sträcka på El Camino, även om det just idag känns avlägset. Sjukgymnasten talade vid första besöket om att sätta upp mål för sin träning och mitt mål är El Camino.

ANDERS OHLSSON

Scroll to top