VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Hos NiF finns rätt hjälp för tobaksavvänjning

Distriktssköterska Cecilia Baggman arbetar med tobaksavvänjning på Närsjukvården i Finspång.

Går du i tankar att bli kvitt ditt tobaksberoende? Hos NiF kan du få råd, stöd och vägledning när du har bestämt dig för att sluta röka eller snusa. Distriktssköterska Cecilia Baggman svarar på några frågor om tobaksavvänjning.

Vem kan vända sig till NiF för att få hjälp med tobaksavvänjning?
– Alla som bor i Finspångs kommun och vill bli kvitt sitt tobaksberoende.

Hur får man kontakt med tobaksavvänjningen?
– Man ringer vår telefonrådgivning på 010 - 105 92 60 och bokar en telefon-tid. När jag ringer upp på avtalad tid samtalar vi kort kring patientens behov och bokar ett timmeslångt möte på NiF.

Vad är viktigast när man försöker sluta med tobak?
– Att man verkligen är motiverad att sluta och att det är ens eget val. Det är även viktigt att försöka förutse och undvika situationer när risken för återfall är större än normalt. Skulle patienten ändå nyttja tobak bör man se det som ett lärotillfälle snarare än ett misslyckande. En central del för att lyckas är att fortsätta kämpa även om man skulle stöta på hinder längs vägen.

Kan du ge några handfasta tips till de som vill sluta med tobak?
– Sätt ett slutdatum och ha inte tobak hemma efter det. Ät på regelbundna tider, drick mycket vatten och försök att motionera regelbundet. På hemsidan www.slutarokalinjen.se finns det många fler tips som kan vara till stor hjälp.

NICLAS SJÖQVIST

VILL DU SLUTA MED TOBAK? Ring NiF:s tobaksavvänjning på 010 - 105 92 60 och få råd, stöd och vägledning.

Scroll to top