VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Möte för en tryggare landsbygd!

Nätverk för en tryggare landsbygd i Norra Östergötland bildades under 2019 efter ett ökat antal stölder på landsbygden samt efter upprepade rovdjursattacker inom de norra kommunerna i Östergötland.

I slutet av januari hölls ett informationsmöte i Hällestad utanför Finspång med temat ”Tryggare landsbygd”. I fokus hamnade vargparet och dess valpar i Långbogenreviret. Då flertalet incidenter skapat stor oro bland boende och för personer som bedriver lantbruksverksamhet under den senaste tiden.

Mötet lockade nästan 150 personer där den övervägande majoriteten kom från trakten. Alla var överens om att vargarna i Långbogenreviret norr om Roxen och sydväst om Finspång behöver begränsas på grund av deras oskygga beteenden. Nätverket hade också bjudit in politiker. Från riksdagen fanns Magnus Oscarsson (KD), Magnus Ek (C), Johan Löfstrand (S), John Widegren (M) och från Finspångs kommun fanns flera lokalpolitiker på plats, däribland kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Flera politiker var överens om att den ökade vargpopu­lationen behöver begränsas i Sverige.

En av åhörarna på mötet var Kerstin Ahlgren, som för egen del varit med om stöld på hennes gård i Ljusfallshammar.

– I somras blev vi bestulna på ensilageplast och nät till ett värde av 150 000 kronor. Vi och våra grannar hade uppmärksammat en utlandsregistrerad bil i vårt område. Det fanns bilspår från två bilar där stölden ägt rum samt en tom PET­flaska från Litauen på marken. Tidigare har grannbyn haft problem med sadelstölder. Tyvärr upplever vi en ökad otrygghet på landsbygden. Jag tycker det var ett väldigt bra informationsmöte och förhoppningsvis kan det här nätverket hjälpa oss på landsbygden att snabbt anmäla och informera varandra om våra observationer, säger Kerstin.

Filip Ewertsson

Scroll to top