VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

När ABBA kom till Regna

Sällan har väl Hembygdsdagen i Regna dragit så många besökare som den 17 juni 1973. Nästan 3000 människor samlades för att se det som skulle bli en av Sveriges största musikexporter och en av världens mest framgångsrika popgrupper – ABBA.

Tidigare det året hade gruppen medverkat i Melodifestivalen med låten ”Ring Ring” och nått sin första stora framgång tillsammans, trots att låten bara kom på tredje plats i tävlingen. Spelningen i Regna var bokad redan 1972, alltså innan det stora genombrottet, och trots försök från managern Stikkan Anderson gick det inte att avboka. Priset som festkassören fick betala för att boka ABBA var 2 400 kronor, idag ungefär 15 000 kronor, en ganska saftig slant för en bokning till Hembygdsdagen. Många trodde att bokningen skulle innebära en brakförlust för Hembygdsföreningen. Trots att det var mycket pengar för föreningen var det en spottstyver jämfört med vad det senare skulle kosta att boka en spelning med ABBA.

Med våra ögon idag är ABBA en riktig framgångssaga men under 1970-talet var bandet en vattendelare. För kommersiellt, tyckte många. 1974 vann ABBA både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med ”Waterloo” vilket innebar att tävlingen skulle anordnas i Sverige året därpå. Som protest mot detta hölls Alternativfestivalen i ett cirkustält i Stockholm. Här bjöds det på alternativ till schlager och pop i form av folkmusik, rock och jazz. På scenen framträdde bland andra karaktären ”Sillstryparn” från Nationalteatern som i sin sång
”Doin’ the omoralisk schlagerfestival” sjöng ”Och här kommer ABBA, i kläder av plast, lika döda som sillkonserver”.

Men just den där junidagen 1973 var det idel solsken, när det blivande svenska popundret spelade på Hembygdsgården i Regna.

NIKLAS NORLIN & IDA RÅDEGÅRD, ETNOLOGER

Scroll to top