VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Närsjukvården i Finspång ger de bästa råden om huvudlöss

Från vänster: Skolsköterska Johanna Hejdeström och barnsjuksköterska Pernilla Joelsson.

Huvudlöss finns nära hårbotten och sprids genom att klättra längs hårstråna i kontakt med varandra.

Alla kan få huvudlöss. Klåda i hårbotten är det vanligaste symtomet vid huvudlöss, men det är inte alltid det kliar. Det enklaste sättet att upptäcka löss är genom att använda luskam.
– Oftast får man smittan under sommaren. Därför är det en god idé att kamma igenom håret innan skolstart. Det kan också vara bra att kontinuerligt hitta en rutin för att emellanåt kamma igenom barnens hår, säger skolsköterska Johanna Hejdeström.

Barnsjuksköterska Pernilla Joelsson rekommenderar att lägga en extra peng på en stålkam som finns att köpa på apoteket och inte använda de plastkammar som finns med i lössmedelsförpackningen. Hon vill också uppmana att inte snåla med lusmedlet vid behandling.
– Ett vanlig fel är att man inte an-vänder tillräckligt mycket medel. Man ska använda rikligt med vätska i hårbotten och inte glömma att upprepa det efter två veckor, säger Pernilla Joelsson på Närsjukvården i Finspång.
Lusmedel kan vara ganska dyrt, men man kan söka ekonomiskt stöd på www.majblomman.se.
Den som efter olika behandlingar ändå hittar levande löss i håret bör kontakta barnavårdscentral, skolsköterska eller vårdcentral.

FILIP EWERTSSON

SÅ BEHANDLAR DU HUVUDLÖSS
• Om löss upptäcks Använd receptfria läkemedel från apoteket. Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta.
• Använd luskam Luskammen är ett bra redskap för att hitta löss, kontrollera att behandlingen fungerar och för att skada löss och ägg. Välj en stålkam med täta och styva tänder som finns att köpa på apoteket. Fortsätt att luskamma efter behandlingen.
För mer information om huvudlöss: Ring sjukvårdsupplysningen 1177 eller besök www.1177.se.

Scroll to top