VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

NIF ger bästa råden om löss

Alla kan få huvudlöss. Det enklaste sättet att upptäcka dem är att använda en luskam.

Huvudlöss finns nära hårbotten och sprids genom att klättra längs hårstråna i kontakt med varandra. Klåda i hårbotten är det vanligaste symtomet vid huvudlöss, men det är inte alltid det kliar.

– Oftast får man lössen under sommaren. Därför är det en god idé att kamma igenom håret innan skolstart. Mitt bästa tips är kontinuerligt kamma igenom håret på ditt barn, gärna med balsamspray. Passa på framför TV:n eller en bra film.

Kammar man igenom håret ofta minskar risken att lössen sprider sig, säger skolsköterska Cecilia Grenestam. Barnsjuksköterska Pernilla Joelsson rekommenderar att lägga en extra peng på en stålkam och att använda rikligt med lusmedel.

– Man ska använda rikligt med lusmedel ända ner i hår­botten. Det är viktigt att kombinera behandling med noggrann luskamning varje dag tills alla i omgivningen blivit lusfria. Vid epidemi kan det vara en klok idé att ha uppsatt hår eller ha fläta för att minska risken för löss, säger Pernilla.

Efter avslutad behandling rekommenderas fortsatt genomkamning 1-3 gånger i veckan i minst två veckor. Därefter en gång i veckan i förebyggande syfte under skolåret. Lusmedel kan vara ganska dyrt, men man kan söka ekonomiskt stöd på www.majblomman.se. Den som efter olika behandlingar ändå hittar levande löss i håret bör kontakta barnavårdscentral, skolsköterska eller vårdcentral.

Så behandlar du huvudlöss

• Om löss upptäcks Använd receptfria medel mot löss från apoteket, apoteksombud eller apoteket.se. Alla som har löss i en familj eller grupp ska behandlas samtidigt för att minska risken för återsmitta. Följ bruksanvisningarna noga.

• Använd luskam Luskammen är ett bra redskap för att hitta löss, kontrollera att behandlingen fungerar och för att skada löss och ägg. Välj en stålkam med långa, täta och styva tänder, som också kan avlägsna äggen. Fortsätt att luskamma efter behandlingen.

För mer information om huvudlöss:
Ring Sjukvårdsupplysningen 1177 eller besök www.1177.se.

FILIP EWERTSSON

Scroll to top