VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

NiF hjälper dig att sluta med tobak

Fokus Finspång har träffat Närsjukvården i Finspångs tobaksavvänjare Cecilia Baggman.

Vem kan söka hjälp hos er?

– Alla som är listade på Vårdcentralen Finspång och som av eget intresse eller via en vårdbegäran vill ha hjälp att sluta med tobak.

Hur ser trenden ut, är det fler som vill sluta röka?

– Ja, vi kan se en trend att rökning i Sverige generellt minskar.

Vilken åldersgrupp är det som främst vill sluta med nikotin?

– Det är vuxna i varierande åldrar som av olika skäl är motiverade att sluta. Det kan vara att du exempelvis måste sluta inför en operation, att du har diagnosen KOL, att du är gravid eller att du har högt blodtryck.

Hur tar man kontakt med er för att få hjälp med sitt beroende?

– Via telefonrådgivningen eller via ”Kontakta mig” på vård-centralens e-tjänster på 1177.se. Jag ringer upp, vi pratar igenom möjligheter och svårigheter och bokar en tid för ett

rådgivningssamtal. Jag kan ge förslag på nikotinersättnings-medel som plåster, sugtabletter, tuggummi och även recept-belagda läkemedel. Jag rekommenderar slutarokalinjen.se som ger många goda tips och råd.

Vad är ditt bästa tips till den som vill sluta med nikotin? – Det viktigaste är att man tillräckligt motiverad och sätter ett stoppdatum när man ska sluta helt. För många går det faktiskt lättare än man trott att sluta. Att bli nikotinfri ger bland annat bättre luktsinne, varmare händer och generellt bättre ork.

FILIP EWERTSSON

VILL DU SLUTA MED TOBAK?
Kontakta NiF på 010-105 92 60 för att boka tid för tobaksavvänjning

Scroll to top