VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

O-Ringen - en folkfest för alla åldrar

O-Ringen - en folkfest för alla åldrar

Nu är det bara några veckor kvar tills världens största orienteringstävling sätter igång.
Upplev O-Ringen 2019 i Finspång 22-23 juli.

Fokus Finspång träffar O-Ringens reseansvarige Jonny Karlsson tillsammans med Finspångs kommuns koordinator Kirsi Aronsson. Båda har arbetat med projektet under lång tid och ser nu fram emot att orienteringsfesten äntligen närmar sig.
– Det känns bra. Anmälningsläget är mycket stabilt och vi tror att vi kommer att bli 20 000 tävlande med omkring 5 000 åskådare från 45 länder från alla världens kontinenter. Merparten av dessa kommer från våra nordiska länder och Schweiz, säger Jonny.
Han berättar att mycket nu handlar om att göra verkstad av all noggrann planering. Som att bygga broar i tävlings­skogarna, förbereda servicestationerna på Himmelstalundsfältet, anlägga busslinga vid Yxbacken och vägar från parkeringsområdet på fältet mellan KL Industri och Hårstorp i Finspång. Parallellt utbildas också personal för respektive uppdrag samt ges grundläggande kunskap om kris, säkerhet och i bemötande mot deltagare och publik. Totalt innefattas 1 300 funktionärer i projektet. 200 av dessa genom Finspångs SOK.
– Finspångs SOK har varit duktiga på att engagera funktionärer och omkring hälften av dessa tillhör inte klubben, utan ser projektet som en ny och spännande erfarenhet, säger Jonny.

 

Uppmanar att ha överseende
O-Ringen kommer att märkas på många olika sätt i Finspång. Exempelvis är campingen på Grosvad abonnerad av den norska storklubben Halden, som både har många aktiva och är tongivande i elitklasserna. Självklart kommer också den stora tävlingen att märkas i trafiksituationen. Inte minst vid Vibergarondellen.
– För att minska trycket vid Vibergarondellen kommer O-Ringens skyttelbussar från Norrköping att åka via Butbro till Grosvad på förmiddagarna och enbart passera Viberga­rondellen på eftermiddagarna på väg tillbaka till Norrköping. Vi hoppas att finspångsborna har överseende med trafiksituationen under dessa dagar och uppmanar dem som har möjlighet att välja andra vägar till Vibergaområdet än genom den utsatta Vibergarondellen. Har man dessutom möjlighet att välja cykeln, kollektivtrafik eller att gå till och från tävlingsarenan på Arena Grosvad är vi mycket tacksamma, säger Jonny.
Kirsi Aronsson är stolt att få visa upp alla fina möjligheter som finns vid tävlingsarenan på Arena Grosvad.
– Det här kommer att bli en riktig folkfest för alla åldrar. Vi har ett riktigt bra koncept tillsammans med Norrköping som kommer att göra avtryck i orienteringsvärlden, säger Kirsi.

Filip Ewertsson

Scroll to top