VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Ola Skinnarmo till Bruksparken på nationaldagen

Äventyraren Ola Skinnarmo har äran att vara årets högtidstalare den 6 juni i Bruksparken i Finspång.

Den 6 juni infaller Sveriges nationaldag och precis som tidigare år firas den i Bruksparken i Finspång. Högtidstalet kommer att hållas av Sveriges mest meriterade äventyrare, Ola Skinnarmo, som bland annat har skidat till både Syd- och Nordpolen.

Nationaldagsfirandet har en stark tradition i Finspång; ända sedan början av 1990-talet har den 6 juni firats i kommunens regi. För andra året i rad teckenspråktolkas hela nationaldagsfirandet.
– Vår ambition är att erbjuda ett brett program där alla känner sig välkomna. Därför känns det både naturligt och viktigt att även tolka programmet till teckenspråk, säger Karolina Bransell, kultursamordnare på Finspångs kommun och koordinator för nationaldagsfirandet i Finspång.

Gemensam marsch

Finspångs kommun arrangerar nationaldagsfirandet med hjälp av ett antal föreningar i kommunen; bland annat kommer Finspångs Motorsällskap att ordna med kaffeservering i Bruksparken. Årets program startar traditionsenligt med samling vid Bergska skolan. Alla är välkomna att delta i en gemensam marsch som går mot Bruksparken, till toner från Finspångs skolmusikkår.
– Vi kommer att dela ut pappersflaggor till alla och hoppas att så många som möjligt dyker upp klockan 10 vid Bergska skolan. Har man barn går det jättebra att ta med dem i tåget – även om de sitter i barnvagn, säger Karolina Bransell.

Äventyrlig talare

Årets högtidstalare är Ola Skinnarmo. Han var förste svensk att skida till Nordpolen och har även skidat ensam till Sydpolen. Expeditionen till Sydpolen mätte 120 mil och tog 47 dygn att genomföra. I 40 minusgrader släpade han då enträget på en pulka med förnödenheter som vägde 120 kg. På senare tid har Ola med besättning seglat i Adolf Erik Nordenskiölds spår genom Nordostpassagen, i jakten på 1800-talsäventyrarens gamla skepp Vega utanför Grönland. Mitt i den arktiska vildmarken sökte besättningen av ett havsbottenområde på enorma 320 miljoner kvadratmeter, dock utan att finna vraket.

Inspirerar att nå mål

Idag driver Ola Expeditionsresor, en liten expeditionsresebyrå som arrangerar äventyrliga resor till världens alla hörn. Äventyraren menar att om vi planerar väl och förbereder oss mentalt, kan vi nå mål som vi tidigare inte ens har vågat drömma om.
– Min ambition är att åhörarna ska finna inspiration till att ta sig an sina olika utmaningar och drömmar. Jag känner mig ärad att få tala på nationaldagen i Finspång och ser fram emot det med glädje, säger han.

NICLAS SJÖQVIST

Nationaldagsprogrammet i sin helhet

10.00 Samling vid Bergska skolan där Finspångs skolmusikkår
spelar innan avmarsch.
10.15 Marsch mot Bruksparken.
10.30 Flaggceremoni i Bruksparken. Välkomsthälsning av kommunfullmäktiges ordförande, Berit Martinsson. Flaggan hissas till fanfar, nationalsång och framträdande av Finspångs skolmusikkår.
10.45 Högtidstal av Ola Skinnarmo.
11.30 Flaggöverlämning med fanfar.
11.45 Avslutning.

Alla tider är cirkatider. Nationaldagsfiranden arrangeras även i Rejmyre Hembygdsgård kl. 14.00 och i Hällestad Kyrkpark kl. 14.30.

Scroll to top