VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Om fotboll Del 1 av 2

Under 1970-talet gjorde jag ofta tjänsteresor utomlands. En gång besökte jag och en kollega ett företag i en liten stad strax utanför Düsseldorf i Tyskland. Vi bodde på ett enkelt hotell i närheten av företaget. När vi checkade in fick vi upplysningen att det var fotboll på kvällen. Landskamp mellan Tyskland och Sverige!

Ingen av oss var särskilt fotbollsintresserad, men i stället för att sitta på en restaurang hela kvällen, kunde vi ju se matchen på TV.

Det fanns inte TV på rummen, men hotellgästerna kunde se på TV i frukostmatsalen. Vi gick dit strax innan matchen började. Där satt redan några tyskar och ytterligare några anslöt före avspark. När tyskarna uppfattade att vi var svenskar tyckte de synd om oss. Vi skulle inte bli allt för ledsna när våra stackars fotbollsspelare blev helt överkörda av det överlägsna tyska landslaget.

Så blev det inte. Matchen började. En bit in i första halvlek gjorde Sverige mål. Vi hejade och ett besviket sus hördes från tyskarna: Nåja, lite tur kan ju även svenskarna ha. Efter ett tag så kvitterade tyskarna och det stod 1 – 1 i halvtid.

Nu minsann, förklarade tyskarna efter pausen, nu skulle vi få se hur man spelar fotboll. Det fick vi! När Sverige slog in sitt andra mål tystnade de. Vi kände i ryggen att stämningen inte var bra i rummet.

När så Sverige slog in segermålet var stämningen nästan hatisk. Vi kände att vi inte kunde vara kvar, utan lämnade sällskapet med ett obesvarat ”Auf Wiedersehen”.

En helt annan känsla upplevde jag ett antal år senare när jag såg fotboll på Irland. Det får bli en egen historia.

SVEN BERGQVIST

Scroll to top