VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Omvalsperiod väntar blivande gymnasieelever

Tillsammans. Så lyder Bergska gymnasiets slogan och torde vara en av anledningarna till den familjära stämningen på skolan. Här ses Peter Edwinzon diskutera den stundande omvalsperioden med Milan Zmijanjac, Viktor Bark, Emma Kinneteg och Clara Olsson.

Den 16 april – 3 maj är det dags för omvalsperiod i Finspångs kommun. Då ges elever i år 9 möjlighet att ändra sina gymnasieval inför hösten. Fokus Finspång har besökt Bergska gymnasiet och träffat några elever som berättar hur de agerade inför, under och efter omvalsperioden.

Vårsolens behagliga strålar torkar upp asfalten utanför Bergska gymnasiets fönster och i matsalen råder lugnet efter dagens tacolunch. Vid ett av borden har svensk- och historieläraren Peter Edwinzon slagit sig ner med fyra elever i år 1. Tiden på året innebär att det börjar närma sig omvalsperiod för de elever som har sökt in till gymnasiet till hösten.

Besök blev avgörande

Viktor Bark går på Naturvetenskapsprogrammet och hade inför gymnasievalet flera tänkbara skolalternativ. Det var först när han besökte Bergska gymnasiet som bitarna föll på plats.
– Jag kände direkt att atmosfären här särskilde sig mot andra skolor jag hade besökt. Det var familjärt och alla verkade så trygga med varandra, både lärare och elever. Jag kan verkligen rekommendera elever som går i nian att besöka olika skolor. Känslor som man upplever på plats går inte att läsa sig till, menar han.

Hamnade i samma klass

Emma Kinneteg och Clara Olsson hann påbörja varsitt program i höstas, innan de i sista stund ändrade sina val och knep reservplatser på Ekonomiprogrammet.
– Jag började först på Handelsprogrammet, men kände snart att Ekonomiprogrammets bredd passade mig bättre. Det jag värdesätter mest här, förutom att jag slipper pendla till Norrköping, är sammanhållningen och att lärarna är så engagerade. De tar oss elever på allvar och man känner verkligen att de vill att vi ska utvecklas, berättar Emma Kinneteg.
– Jag bytte från Lärlingsutbildningen till Samhällsprogrammet. Att jag valde Bergska beror på att jag hade hört mycket positivt om skolan, som exempelvis att det är fräscha lokaler och att alla elever får varsin MacBook. Förutom det Emma redan har sagt uppskattar jag den fantastiska maten från Östgöta kök. Deras rostade potatis med kött och sås är favoriten! Varje dag serveras även vegetariska rätter som är jättegoda, menar Clara Olsson.

Förbereds för yrkeslivet

Milan Zmijanjac studerar på Lärlingsutbildningen på Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Fritid och hälsa. I Lärlingsutbildningen har eleverna praktik ute i arbetslivet två gånger i veckan, så kallad APL.
– Det här läsåret har jag min APL-plats på badhuset på Medley. Nästa läsår har vi APL tre dagar i veckan och då kommer jag att vara på Medleys gym. Det jag gillar med Lärlingsutbildningen är att man förbereds väldigt bra inför yrkeslivet, säger Milan Zmijanjac.
– Lärlingsutbildningens upplägg gör att eleverna knyter värdefulla kontakter ute i arbetslivet. De som gör bra ifrån sig på sina APL-platser har ofta goda chanser att bli anställda efter att de har tagit studenten, tillägger Peter Edwinzon.

NICLAS SJÖQVIST

Gymnasieprogrammen på Bergska gymnasiet
– Bygg- och anläggningsprogrammet
– Ekonomiprogrammet
– Lärlingsutbildningen
– Naturvetenskapsprogrammet
– Samhällsvetenskapsprogrammet
Läs mer: www.finspang.se/Bergska_gymnasiet

Scroll to top