VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Orienteringsfesten börjar i Finspång

Orienteringsfesten börjar i Finspång

O-Ringen 2019 kommer att locka omkring 25 000 personer från 40 länder i hela världen. Folkfestens två inledande etapper äger rum i Grosvadsskogen i Finspång.

Fokus Finspång träffar O-Ringens generalsekreterare Tomas Öberg och Finspångs kommuns koordinator i projektet Kirsi Aronsson på Arena Grosvad, som kommer vara skådeplatsen i Finspång för världens största orienteringstävling måndag och tisdag 22-23 juli. Tomas menar att det, utöver Norrköping, fanns många goda skäl till att förlägga 40 procent av etapperna i just Finspång. Dels visade Finspångs kommun och Finspångs SOK i ett tidigt skede ett stort engagemang, dessutom kunde man även erbjuda etapper för mountainbiketävlingen.
– Vi har fått ett överraskande positivt gensvar från näringslivet. Många har förstått betydelsen av att få ett så stort arrangemang hit. Tre av fyra tävlande kommer som familj och förutom tävlingar passar man också på att semestra. Något som givetvis kommer att märkas i både ortens butiker och turistmål, säger Tomas.

Sätter Finspång på kartan

Han känner sig väldigt trygg med att samarbeta med kommunens koordinator för tävlingen. Trots att Kirsi var nyanställd när hon fick uppdraget är hon ingen nybörjare i dessa sammanhang. Hon har tidigare varit etappchef på O-Ringen, den gången i Hallsberg. Hon har dessutom tidigare arrangerat Tiomila och orienterings-SM.

– Det är självklart jättekul att vi får vara med och arrangera O-Ringen. Det sätter Finspång på kartan. Det korta avståndet till Kolmården gör att deltagare kommer att välja att bo i Finspång under hela veckan. Många har redan erbjudit och hyrt ut boende, men det finns fortfarande utrymme för fler. Det kommer att bli en folkfest, säger Kirsi.

Stor möjlighet för marknadsföring

Förutom O-Ringens egen stab i samarbete med Finspångs och Norrköpings kommun, finns också 15 orienteringsklubbar med cirka 1 300 ideella funktionärer med i arrangörsgruppen. Nu pågår ett intensivt förarbete för att säkra att alla olika delar går i lås innan tävlingarna drar igång.
– Förra veckan träffade vi Upplev Norrköping för att diskutera ceremonier, imorgon har vi en pressträff och i veckan ska vi också träffa Räddningstjänsten och Polisen för att prata om krisledning och säkerhet. I slutet av veckan har vi en näringslivslunch för att få med oss ännu fler sam­arbetspartners till den redan stora skaran, berättar Kirsi.
Finspångs kommun ser det som en stor möjlighet att marknadsföra kommunen och uppmanar medborgare att delta som ambassadörer och vädjar också om att ha tålamod.
– Det är klart att det kommer att märkas på en ort av vår storlek när ett sådant här stort arrangemang kommer till oss. Exempelvis kommer ett 80-tal extra bussar att rulla i tätorten. Vi vädjar därför till förståelse och tålamod då framkomligheten kan komma att ha en viss begränsning.

Filip Ewertsson

Scroll to top