VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Receptfria läkemedel effektiva vid pollenallergi

Pollenallergi drabbar många under våren och sommaren. Med lite planering och receptfria läkemedel kan du som är pollenallergiker både förebygga och lindra besvären.

Du som upplever allergiska besvär under våren och sommaren rekommenderas att uppsöka ett apotek snarare än att ringa till sjukvårdsrådgivningen.
– Vi rekommenderar receptfria läkemedel som antihistamin (allergitabletter) och symptomlindrande produkter såsom ögondroppar och kortisonnässpray. Om fler patienter hade denna kunskap skulle de slippa kontakta oss och istället komma igång med medicineringen i ett tidigare skede, säger Cecilia Baggman, distriktssköterska på Närsjukvården i Finspång.
Om de receptfria läkemedlen inte har tillräcklig effekt är rådet att kontakta vårdcentralen.

– Om en patient utvecklar andningsbesvär bör de kontakta vårdcentralen. Förskrivning av receptfri medicin kan göras till de som behöver långvarig behandling, förklarar Cecilia Baggman.
– Det finns receptfria läkemedel som barn kan använda. Det varierar från vilken ålder man kan använda de olika läkemedlen. Ofta finns åldersgränser för läkemedlen angivna på förpackningen. Behöver man hjälp med att välja allergimedicin till barn kan man fråga på apoteket alternativt sjuksköterska eller läkare, säger Pernilla Joelsson på barnmottagningen.

Niclas Sjöqvist

Scroll to top