VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Receptfria läkemedel effektiva vid pollenallergi

Pollenallergi drabbar många under våren och sommaren. Med lite planering och receptfria läkemedel kan du som är pollenallergiker både förebygga och lindra besvären.

Du som upplever allergiska besvär under våren och sommaren rekommenderas att uppsöka ett apotek snarare än att ringa till sjukvårdsrådgivningen.

– Vi rekommenderar receptfria läkemedel som antihista-min (allergitabletter) och symptomlindrande produkter såsom ögondroppar och kortisonnässpray. Om fler patienter hade denna kunskap skulle de slippa kontakta oss och istället komma igång med medicineringen i ett tidigare skede, säger Cecilia Baggman, distriktssköterska på Närsjukvården i Finspång.
Om de receptfria läkemedlen inte har tillräcklig effekt är rådet att kontakta vårdcentralen.

– Om en patient utvecklar andningsbesvär bör de kontakta vårdcentralen. Förskrivning av receptfri medicin kan göras till de som behöver långvarig behandling, förklarar Cecilia Baggman.

– Det finns receptfria läkemedel som barn kan använda. Det varierar från vilken ålder man kan använda de olika läkemedlen. Ofta finns åldersgränser för läkemedlen angivna på förpackningen. Behöver man hjälp med att välja allergimedicin till barn kan man fråga på apoteket alterna-tivt sjuksköterska eller läkare, säger Pernilla Joelsson på barnmottagningen.

NICLAS SJÖQVIST

PRAKTISKA TIPS TILL POLLENALLERGIKER

  • Börja medicinera i tid. Det finns internetsidor och appar med bra pollenprognoser.
  • Ta antihistamin (allergitabletter) dagligen, vid samma tidpunkt.
  •  Använd symptomlindrande produkter såsom kortisonnässpray, ögondroppar mot allergi, nässköljning och skyddande nässpray om allergitabletterna inte räcker till.
  •  Duscha strax före läggdags, undvik att hänga tvätt utomhus, stäng fönster och låt inte husdjur vistas i sängen.
  • Pollenallergiska astmatiker behöver vara noggranna med sin astmabehandling, utöver att följa tipsen ovan.

    MER INFORMATION FINNS PÅ WWW.1177.SE

Scroll to top