VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Så håller du dig frisk i sommar

God handhygien är A och O i sommar, menar Maud Eloff-Johansson, till vänster och Karin Kratz. De båda arbetar som undersköterskor och hygienombud på Närsjukvården i Finspång.

Under sommaren frodas bakterier och virus i värmen. Det gör att du bör vara extra noga med handhygien och mathantering. Här är tipsen som gör att du undviker smittor i sommar.

En grundförutsättning för att du ska hålla dig frisk är att vara ytterst noga med din handhygien och undvika att peta dig i ögonen eller i näsan.
– Man bör alltid tvätta händerna efter toalettbesök och efter att ha varit utanför hemmet, samt innan man ska laga mat eller äta. Hanterar man rått kött eller rå kyckling under matlagningen bör man ha olika skärbrädor för köttet och övriga livsmedel samt tvätta händerna efteråt. Använd alltid flytande tvål och vatten. Tvätta händerna ungefär lika länge som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna, säger Maud Eloff-Johansson, undersköterska och hygienombud på Närsjukvården i Finspång.

Mat har sämre hållbarhet under sommaren och det är därför viktigt att den hanteras på rätt sätt. Förvara kylvaror kallt och värm upp maten rejält innan du äter den. Överbliven mat som ska ätas vid ett senare tillfälle ska kylas ned per omgående efter tillagning. Låt aldrig mat stå framme i solen.
– Ett bra tips är att ha med sig en kylväska till affären om man har en bit hem. Och är man ute på picknick bör man ha separata knivar och skärbrädor för kött och grönsaker såvida man inte har bra diskmöjligheter, säger Karin Kratz, undersköterska och hygienombud på Närsjukvården i Finspång.
Barn som har blivit magsjuka och går på förskola eller familjedaghem, kan komma tillbaka till verksamheten när de kan äta som vanligt och det har gått 48 timmar utan att de har kräkts eller haft diarré. För skolbarn och vuxna gäller 24 timmar.

NICLAS SJÖQVIST

TBE-vaccination, drop in
Till sist en påminnelse om drop in-tider för TBE-vaccination hos NiF i höst: 4 september kl. 14.00-18.00. Barnfamiljer välkomnas direkt till barnmottagningen kl. 16.00-18.00.

Scroll to top