VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Så sparar du energi i ditt kök

– Det är klart att jag gärna kläcker ur mig smarta tips till min omgivning. Oftast mottas det positivt. Många har sina invanda mönster och tänker inte alltid på att man faktiskt kan spara pengar i köket, säger Maria Fagerberg.

Maria Fagerberg är energi- och klimatrådgivare samt miljö- och hälsoskyddsinspektör på Finspångs kommun. På uppdrag från Energimyndigheten tillhandahåller hon gratis och opartisk rådgivning för privatpersoner, organisationer och företag. I rollen som miljö- och hälsoskyddsinspektör arbetar hon med tillsyn enligt miljöbalken.

Här kommer hennes bästa tips för att spara energi i köket.

Vill du veta mer?
Maria Fagerberg – 0122-857 26, maria.fagerberg@finspang.se
Besök gärna även finspang.se/bobyggaochmiljo
för mer information och kontaktuppgifter.

Du kan också hitta matnyttiga tips på energimyndigheten.se.

Energispartips i köket:
• Att använda vattenkokare i din matlagning är det energisnålaste och snabbaste sättet att koka vatten. När du kokar i kastrull - använd alltid lock. Det minskar energiförbrukningen med 30 procent.

• Att värma upp en ugn till 200 C kräver ca 0,5 kWh. Sparar energi genom att an­vända ugnen för mat och bak efter varandra. En påslagen ugn som står tom i mer än 30 minuter kan lika gärna stängas av.

• Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt. Den transporterar ut stora mängder med uppvärmd inomhusluft.

• Mat mår bättre av att tinas naturligt. Tina upp de frysta råvarorna i god tid i kylen för att ta tillvara på kylan.

• Om varm mat ställs in i kylen går det åt onödig energi att kyla ned den. Låt varm mat svalna och täck den väl innan den ställs in i kyl eller frys.

• Kyl och frys är energislukare. Lägg en extra peng på en energisnål modell (A++ eller A+++). Rätt temperatur i frys (-18 grader) och i kyl (ca +5 grader) med avdammad baksida håller elförbrukningen låg. En is­belagd frys drar mer energi. Det är lagom att frosta av frysen två gånger per år.

• Det energisnålaste sättet att diska är i diskmaskin. Diska med full maskin och på låg temperatur för lägre förbrukning. Stäng av diskmaskinens torkfunktion om möjligt. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt lufttorkar om du öppnar luckan.

• Handdiska inte under rinnande vatten utan använd diskpropp eller balja. Vid en kvarts handdiskning under rinnande vatten går det åt ca 75 liter vatten.

Scroll to top