VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Terapihundar höjer livskvaliteten för de äldre

Inga-Lill Björk bjuder upp till dragkamp med terapihunden Moa medan den andra terapihunden Ia nyfiket tittar på. Catrine Henriksson, matte och certifierad terapihundförare, assisterar tillsammans med Storängsgårdens enhetschef, Malin Karlsson.

De ger villkorslös kärlek och kan locka fram tal, skratt och aktivitet hos äldre. Möt de certifierade terapihundarna, Ia och Moa, samt deras matte och certifierade terapi-hundförare, Catrine Henriksson. Tillsammans gör de livet lite ljusare för många på Storängsgårdens äldreboende.

Det är tisdag förmiddag på Storängsgårdens äldreboende och terapihundarna Ia och Moa tittar med förväntansfulla ögon på Inga-Lill Björk. Hon sitter i sin rullstol och är just i färd med att gömma hundgodis under några klossar. När som helst ska de fyrbenta få söka rätt på godbitarna.
– Jag älskar djur och tycker de här hundarna är jättegulliga. Jag har själv haft hund tidigare, en dvärgschnauzer som hette Ceasar, berättar Inga-Lill Björk.

Kärlek och närhet

Catrine Henriksson, undersköterska på Storängsgården och matte till Ia och Moa, ställer ner brickan med klossar på golvet. På en given signal börjar Ia välta klossarna med stor iver. Inga-Lill ler när jycken smaskar i sig godiset.
– Att jobba med klossar och hundar på det här sättet innebär att Inga-Lill kan träna upp sin greppförmåga under lustfyllda former. Förutom träning får hon även kärlek och närhet av djuren, säger Catrine Henriksson.

Leker fram träning

Efter leken med klossar står en dragkamp näst på tur. Moa skuttar då upp och ställer sig med frambenen på Inga-Lill Björks lår och biter tag i ena änden av draglinan. En lättsam men likväl välgörande kraftmätning tar vid mellan de två vännerna. Vem som vinner är oklart, men båda två verkar i alla fall uppskatta aktiviteten.
– All träning är individuellt anpassad och dragkamp med hund kan vara ett bra sätt för flera av våra äldre att träna upp styrkan i händer och armar, förklarar Malin Karlsson, enhetschef på Storängsgården.

Börjar prata

I sju år har Catrine Henriksson arbetat med terapihundar på Storängsgården. Hon är certifierad terapihundförare och Ia och Moa är certifierade terapihundar. Catrine arbetar heltid på Storängsgården och ungefär 30 procent av den tiden involverar hon hundarna i verksamheten. Hur tiden med hundarna disponeras med varje enskild person, beror på individens bakgrund och behov.
– Hundarnas närvaro har en förmåga att aktivera de äldre på olika sätt.
Någon kan exempelvis lockas med på en promenad, en annan kanske konverserar i hela meningar istället för i enstaka ord, medan en tredje kan uppmuntras till träning genom lek som Inga-Lill gör här idag, förklarar Catrine Henriksson.

Avslappnade och harmoniska

Av Storängsgårdens boende är det ett tiotal som kontinuerligt träffar de två terapihundarna. Det är riktiga guld-stunder för de äldre, som lyser upp under dessa tillfällen.
– De äldre ändrar ofta både ansiktsuttryck och tonläge när Ia och Moa kommer. Hundar ger villkorslös kärlek vilket gör att många känner sig avslappnade och harmoniska i deras sällskap. Många anhöriga till de boende uppskattar även terapihundarna, eftersom deras blotta närvaro kan öppna upp för konversation under mer lättsamma former, berättar Malin Karlsson.

NICLAS SJÖQVIST

 

Scroll to top