VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Tips och råd att hämta på årets ”Balansera mera”

Några av dem som du träffar på “Balansera mera” i Finspång 2 oktober.

Den nationella kampanjen ”Balansera mera”, alltid vecka 40, ger tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen. Årets lokala kampanjdag äger rum tisdagen den 2 oktober
i Kulturhusets källarplan Galaxen i Finspång.

Fallolyckor är den olyckstyp i Sverige som orsakar flest akutbesök, sjukhusvistelser och flest dödsfall. Varje år faller cirka 70 000 personer så allvarligt att de blir inlagda på sjukhus. Drygt 1 000 personer av dessa dör. De allra flesta som faller är 65 år och äldre, men sanningen är att alla kan falla.

HOPPAS NÅ ÄNNU FLER

Tidigare år har arrangörerna Finspångs kommun och Närsjukvården i Finspång (NIF) förlagt föredrag på olika träffpunkter.
– I år väljer vi att samla alla föredrag på samma dag och under samma tak för att förhoppningsvis kunna nå ännu fler, berättar Lisa Bakker som är fysioterapeut på NIF:s neurorehab.
Projektledare för mässdagen ”Balansera mera” är Erika Källman-Lindblom, som är enhetschef på kommunrehab på Finspångs kommun.
– Det är första gången vi kör som mässa. Vi hoppas att många besöker oss. De 300 första besökarna får en goodiebag med sig hem, säger Erika Källman-Lindblom.

MAT, MOTION OCH MEDICIN

Besökarna får under dagen tips, råd och information från arbets- och fysioterapeuter, dietister, sjuksköterskor, äldrelots och anhörigsamordnare.
Kampanjdagens föredrag och uställningar utgår från tre teman: mat, motion och medicin.
– Vi har samma program för både för- och eftermiddag för att man som besökare ska kunna välja den tid som passar bäst, säger Lisa Bakker.
”Balansera mera” är kostnadsfri och under dagen bjuds det på fika.

flesta fall sker i hemmet

De flesta som faller gör det hemma i bostaden. Det är vanligare att kvinnor skadar sig, eftersom benskörhet är vanligare hos kvinnor än hos män. Med åldern ökar risken för att ramla och få ett benbrott eller en spricka i skelettet. Det beror på att skelettet blir skörare, samtidigt som många också får sämre syn och balans. Vanligast är skador i höftleden eller handleden.

små detaljer underlättar

Många fallolyckor kan förhindras. Ett tips av många kan vara att äta balans-erad och näringsriktig kost samt att träna styrka och balans. Ett annat tips är att se över sitt medicinintag tillsammans med en läkare.
– Det kan ofta vara små detaljer som underlättar och minskar risken till fall-olyckor hemma. Det kan handla om bättre belysning, se över mattkanter och att göra enklare balansövningar varje dag. Med ganska små medel kan man minska risken för att falla och på så vis undvika lidandet vid exempelvis en höftfraktur, säger arbetsterapeut Giesela Klang på Finspångs kommun.

vikten av näringsrik mat

Hanna Nixon är dietist på Finspångs kommun och trycker på vikten av näringsrik mat för att bibehålla kroppens muskelmassa.
– Många äldre lever tyvärr i tron att man kan äta mindre mat för att man rör sig mindre. Det stämmer inte. Den basala ämnesomsättningen, alltså hur mycket energi kroppen gör av med under vila, är fortfarande hög. Kroppens behov behöver tillgodoses för att organen ska fortsatta att fungera. Det är oerhört viktigt att få i sig näringsrik mat för att få ork och ökad livskvalité.

FILIP EWERTSSON

Vill du läsa mer om hur du gör din hemmiljö säkrare? Gå in på: www.socialstyrelsen.se/fallolyckor/balanseramera

Scroll to top