VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Ulrika Jeansson (S) står vid rodret då Finspång utvecklas inför framtiden

Står vid rodret. Ulrika Jeansson (S) är högsta ansvariga politiker i Finspångs kommun och ser fram emot att utveckla orten inför framtiden.

När Anders Härnbro (S) blev regionråd i slutet av sommaren, övertog Ulrika Jeansson (S) uppdraget som högsta ansvariga politiker i Finspångs kommun. Vi har ställt några frågor till kvinnan som föddes med politiken i blodet.

Först och främst, hur ser ditt nya uppdrag ut?
– Jag är ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i FFIA (Finspångs förvaltnings– och industrihus AB), gruppledare för S och har den övergripande rollen som kommunalråd.

Hur trivs du med ditt nya jobb?
– Jättebra. Som ”samhällsnörd” är det spännande att få vara med och påverka och förändra. Det bästa är att få se det konkreta resultatet av lyckosamma politiska beslut.

Kan du berätta om din bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i Finspång och har arbetat som högstadielärare på Nyhemsskolan i många år. Därefter har jag varit verksamhetsledare inom ESF-projektet Communicare som syftade till att få ungdomar i arbete. Tidigare har jag varit ordförande i bygg- och miljönämnden. Sedan 2011 är jag heltidspolitiker och har varit både utbildningsråd och socialråd.

Hur blev du politiskt aktiv och vilken är din hjärtefråga?
– Jag är uppvuxen i en politiskt engagerad familj där vi ofta diskuterade samhällsfrågor. Mitt första politiska förtroendeuppdrag fick jag när jag blev invald i skolstyrelsen som 18-åring. För mig är välfärdsfrågor de viktigaste; alla ska ha en trygg plats i samhället.

 

Hur anser du att Finspång behöver utvecklas de närmaste åren?
– Kommunen växer och det betyder dels att vi behöver bygga fler bostäder via vårt kommunala bostadsbolag, men också att vi behöver ta fram detaljplaner för att bana väg för övriga nybyggen. Att grundskoleelever förbättrar sina skolresultat är också prioriterat eftersom forskning visar att en lyckad skolgång ger bättre förutsättningar att lyckas senare i livet. Vi behöver även få fler ungdomar i arbete och hitta strategier för att göra vissa av kommunens verksamheter mer kostnadseffektiva.

Du är högsta ansvariga politiker i kommunen. Hur gör du för att skapa balans i din vardag?
– Jag kopplar av genom att ta långa promenader, plocka bär och svamp i skogen samt påta i min trädgård.
Sedan träffar jag mina gamla tjejkompisar regelbundet, de som känner mig utan och innan. I deras sällskap känner mig otroligt avslappnad och har nära till skratt.

Har du någon politisk förebild?
– Ja, Anna Lindh. När jag var ung fanns det inte så många kvinnor med
ledande positioner inom politiken. Anna vågade ta plats i de politiska rummen och var en fantastisk ledare som man verkligen lyssnade på.

NICLAS SJÖQVIST

Ulrika Jeansson
Bor: Villa i Viggestorp
Familj: Maken Mika, barnen Josefine 22, Per 17 och Zia 15
Relation till Finspång: Född och uppvuxen i Finspång och sätter stort värde på närheten till naturen liksom tryggheten i att ha familj och vänner nära. Gillar att medborgarna ställer upp för Finspång. Tycker att de allra flesta har ett gott hjärta som bankar för hemorten.
Det visste du inte om Ulrika: Har tränat konståkning mellan 9 och 17 års ålder. Snörar numera på sig skridskorna någon gång per år och bemästrar fortfarande piruetter.

Scroll to top