VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Världens största orienteringstävling till Finspång

Kirsi Aronsson, Finspångs kommun och orienteraren Jakob Enmark sonderar terrängen i Finspångsskogarna inför O-Ringen 2019. Foto: Tony Oldenburg.

Under sommaren 2019 arrangeras O-Ringen i Finspång och Norrköping. Världens största orienteringstävling väntas locka 25 000 besökare och i dagsläget saknas 11 000 bäddar. Nu ställer Finspångs kommun in kompassen för att hitta kommuninvånare som vill hyra ut sina boenden.

Internationella orienteringstävlingen O-Ringen har arrangerats varje år sedan 1965. För andra gången sedan begynnelsen är de olika etapperna förlagda i trakterna kring Norrköping och Finspång.

Sätter Finspång på kartan Arena Grosvad blir startplats för O-Ringen 2019. Efter två inledande etapper i Finspång 22-23 juli, beger sig sedan orienterarna till Yxbacken utanför Norrköping. Hela 14 orienteringsklubbar – elva från Östergötland och tre från Södermanland – hjälps åt att arrangera tävlingen.
– O-Ringen är ett arrangemang av gigantiska mått som väntas locka 25 000 besökare till Finspång; en unik möjlighet att sätta vår ort på kartan. De som kommer hit är inte enbart här och tävlar, utan många spenderar sin semestervecka här också. De kommer att handla i våra butiker, upptäcka vilka arbetsgivare som finns på orten och ta del av natur- och kulturutbudet här, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare på Finspångs kommun tillika kommunens koordinator för O-Ringen.

Söker boende

O-Ringen camping kommer att upp-rättas på Himmelstalundsfältet i Norrköping, men det är ändå omkring 11 000 personer som kommer att behöva någonstans att bo under vecka 30 nästa sommar. Därför hoppas nu arrangören att invånarna i Norrköping och Finspång vill hyra ut sina boenden till orienterarna.
– Man kan hyra ut sin husvagn, sin sommarstuga eller sitt permanenta boende. På webben kan man anmäla ledigt boende för uthyrning och där finns även riktlinjer och riktpriser. Den som funderar på att hyra ut sitt boende bör engagera sig redan nu, då många av deltagarna bokar boende innan O-Ringens anmälningsstopp den 1 november. Det är rätt bra betalt, så att hyra ut ett boende kan innebära ett ansenligt tillskott i semesterkassan, säger Robert Davidsson, Finspångs kommuns projektkommunikatör.

Fler besökare än invånare

För Finspångs del innebär O-Ringen att besökarantalet kommer att överstiga antalet invånare i kommunen. Detta kommer att påverka framkomligheten på gator och torg liksom trafiken på väg 51. För att minimera trafikstockningar färdas orienterarna mellan Norrköping och Finspång med buss. Kirsi Aronsson hoppas att antalet deltagare ska bli rekordstort när O-Ringen arrangeras i Östergötland.
– Det kommer att bli en sällan skådad folkfest och vi hoppas att Finspångsborna och de som bor runtom i länet verkligen tar chansen att uppleva skådespelet. Finspång har en mycket gynnsam geografisk placering som gör att besökare från vitt skilda håll kan ta sig hit relativt enkelt. Lägg därtill att Finspångs SOK har gedigen erfarenhet av att arrangera större tävlingar, och det står klart att det finns goda förutsättningar för att skapa ett riktigt lyckat arrangemang, säger hon.

NICLAS SJÖQVIST

www.finspang.se/oringen kan du läsa mer om tävlingen och hur du går tillväga för att hyra ut ditt boende.

Scroll to top