VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

”Vi är den lilla skolan med det stora utbudet"

Bergska gymnasiets rektor Tangra Brussander tillsammans med eleverna Per Leander, Johanna Almeborn, Elvira Ripskog, Madeleine Engström och Elias Axelsson.

Bergska gymnasiet vill med den lilla skolans familjära atmosfär och med ett brett kursutbud locka både finspångsungdomar och tillresta elever.

Fokus Finspång träffar Bergska gymnasiets nya rektor Tangra Brussander och läraren Peter Edwinzon, som har jobbat på skolan i hela 18 år. Tangra kommer närmast från en tjänst som rektor på Nyhemsskolan.
– Det känns jätteroligt att vara på plats på Bergska gymnasiet. Skolan är i ett expansivt skede, där vi utvecklar våra program. Mycket är redan väldigt bra här, men det kan alltid bli bättre. Jag är en visionär person som gillar att förnya, säger Tangra Brussander.
– Det är helt fantastiskt att jobba här och så himla roligt att träffa våra elever. Det är en jättebra stämning i lärarkollegiet men också mellan lärare och elever, säger Peter Edwinzon som undervisar i svenska och historia.

stor fördel att vara liten

Han tror också att det är en stor fördel för Bergska gymnasiet att den är en relativt liten gymnasieskola, jämfört med gymnasieskolor i exempelvis Norrköping.
– Jag har tidigare jobbat på större skolor. Här känner jag igen och hälsar på alla elever på skolan. Som elev är du inte bara en i mängden. Det tror jag är ganska unikt. Vår lärartäthet är också 21 procent högre än rikssnittet och andelen lärare med lärarlegitimation är 93 procent hos oss jämfört med snittet i riket som ligger på 80 procent. Det gör att vi också levererar hög kvalité på undervisningen.

högre än rikssnittet

– Skolan är trivsam och lugn. Ett av flera tecken på att våra elever trivs här är att det inte finns någon förstörelse på skolan. Det ser fortfarande lika rent och snyggt ut som när skolan var helt ny, säger Tangra och
Peter fyller i: – Jag håller med. Jag vill också lyfta vår oerhört goda skolmat från Östgöta Kök, något som jag också vet att eleverna uppskattar.
90 procent av Bergska gymnasiets elever tar examen, att jämföra med rikssnittet på 75 procent. Peter Edwinzon menar att en av de stora utmaningarna är att fortsätta att behålla dessa fina siffror och även att vara rädd om skolans fina stämning.

utveckling för att attrahera

Ett sätt att hålla sig på tå och vara attraktiv, för både hemmablinda finspångsungdomar och tillresta elever från regionen är att ständigt utveckla programmen. På skolans välbesökta Öppet hus presenterades
en rad nya kurser, främst inom ekonomiprogrammet, som får en ny juridikinriktning. Kriminologi, retorik och marknadsföring är några exempel på nya kurser.
– Många unga intresserar sig idag för globala hållbarhetsfrågor, därför startar vi en global profil på samhällsvetenskapsprogrammet. Vi inleder där ett samarbete med kommunen för att jobba med de 17 globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. Vi tycker att vi har en bra mix med både högskole- och yrkesförberedande kurser, som också gör våra elever anställningsbara, säger Tangra Brussander.

FILIP EWERTSSON

Scroll to top