VI ÄR BÄSTLOKAL MARKNADSFÖRING! 0122-173 00 info@fokusfinspang.se

Viktigt att göra sin röst hörd i EU-valet

Nu är det snart dags att rösta i EU-valet. Valsamordnarna Camilla Brandt och Robin Levander hoppas att många kommuninvånare tar chansen att påverka vilka som får inta Sveriges 21 stolar i EU-parlamentet.

I höstens val till riksdag, kommun och landsting röstade 88 procent av de röstberättigade i Finspångs kommun. I det senaste EU-valet 2014 röstade ungefär varannan, 48 procent, finspångsbo.
– Självklart hoppas vi att ännu fler nyttjar sin demokratiska rättighet att rösta och påverka vilka som för Sveriges talan i EU-parlamentet, säger Camilla Brandt.
Storbritanniens utträde ur EU innebär att Sverige är ett av de EU-länder som får ett extra mandat till kommande period. Sverige får därför 21 av EU-parlamentets 705 mandat.
– Även om vi inte har så många mandat så är det lika viktigt att göra vår röst hörd, säger Robin Levander.

”Valet ska vara korrekt och säkert”

Höstens val var det första som valsamordnare på Finspångs kommun för både

Camilla och Robin. En färsk och mycket lärorik erfarenhet att ha i ryggen i förberedelserna till EU-valet.
– Det är många viktiga detaljer att tänka på. I grunden handlar det om att valet ska vara korrekt och säkert samt att rösterna hanteras på ett riktigt sätt. Som medborgare ska man känna sig trygg i sin valhemlighet, säger Robin.
Nytt för i år är att även området där man tar sina valsedlar är avskärmat, vilket kräver mer fysiskt utrymme. Därför har vissa vallokaler byts ut i kommunens 17 valdistrikt. Information om alla vallokaler finns på Finspångs kommuns hemsida www.finspang.se.
– Det är roligt att se hur hela valprocessen går till. Vi är ungefär 150 personer som kommer att jobba med valet. Vi ser en ökning av ungdomar, som fyllt 18 år, som väljer att göra en insats för att bli både en erfarenhet och ett arvode rikare, säger Camilla.

Här kan du rösta i EU-valet

Förtidsröstning:
Kommunhuset 8-26 maj: vardagar kl. 10-18, valdagen 8-21
Arena Grosvad 8-25 maj: vardagar kl. 15-19, helger kl. 10-13
Hällestadgården 20-25 maj: mån och ons kl. 15-18, tis, tors, fre och lör kl. 10-12
Rejmyre Folkets hus 20-24 maj: mån och ons kl. 15-18, tis, tors och fre kl. 10-12

Valdagen söndag 26 maj:
Förtidsröstning i kommunhuset kl. 8-21 eller i någon av de 17 vallokalerna runt om i Finspångs kommun.
Se alla öppettider på www.finspang.se

Filip Ewertsson

 

 

Scroll to top